Menu Sluiten

Kan de pijn erger worden?

Kan chronische pijn in de loop van de tijd toenemen? En hoe ga je daar dan mee om?

Als je te maken krijgt met chronische pijn, ervaar je soms hoe deze pijn in de loop der tijd erger kan worden. Je leest in dit artikel waarom dit gebeurt en krijgt tips om met de pijn om te gaan.  

Natuurlijk is het zo dat pijn niet altijd toeneemt, of slechts tijdelijk. Daarbij spelen allerlei factoren, maar ook thema’s als hoop/wanhoop, gebruik van pijnstillers, beweging, afleiding en het (blijven) zoeken naar oplossingen een belangrijke rol.  

Het -met deskundige hulp- goed in kaart brengen van alle factoren die mogelijk meespelen kan meer grip geven en inzicht bieden in waar je zelf invloed op hebt.

Chronische pijn is een moeilijke situatie waar veel mensen mee te maken hebben. Dit betekent dat iemand langere tijd, vaak maanden of zelfs jaren, pijn voelt. Soms kan deze pijn in de loop van de tijd sterker worden. Als je met chronische pijn leeft, is het belangrijk om te weten dat je niet alleen bent. Lees meer over de vraag waarom pijn kan toenemen en hoe je hiermee om kunt gaan. 

Waarom kan chronische pijn toenemen? 

Er zijn verschillende redenen waarom chronische pijn erger kan worden: 

  • Lichamelijke veranderingen: Soms kan de oorspronkelijke oorzaak van de pijn erger worden. Bijvoorbeeld, als je pijn komt door een probleem met je rug, kunnen veranderingen in je rug de pijn verergeren. 
  • Emotionele stress: Stress, angst en depressie kunnen de manier waarop je lichaam pijn voelt en ermee omgaat, beïnvloeden. Als je gestrest of angstig bent, kan je pijn sterker voelen. 
  • Slaapproblemen: Slecht slapen kan pijn erger maken. Als je niet goed slaapt, kan je lichaam zich niet goed herstellen en kan de pijn intenser aanvoelen. 
  • Activiteitenniveau: Te veel of te weinig bewegen kan beide de pijn erger maken. Het vinden van een goede balans in activiteiten is belangrijk. 

Het is niet altijd zo dat chronische pijn erger wordt met de tijd. Voor sommige mensen blijft de pijn gelijk of kan zelfs minder worden. Dit kan komen doordat ze goede manieren vinden om met hun pijn om te gaan, of omdat hun lichaam en/of brein zich aanpast. Het is belangrijk om hoop te houden en te blijven zoeken naar wat voor jou het beste werkt. Door samen te werken met artsen, behandelaren en specialisten, en door zelf actief te blijven in het vinden van oplossingen, kun je manieren ontdekken die jouw pijn kunnen verlichten of beheersbaar maken. 

Hoe ga je om met toenemende pijn? 

Leven met chronische pijn is uitdagend, zeker als deze in de loop der tijd alleen maar toeneemt. Toch zijn er manieren om de situatie beter beheersbaar te maken. We noemen er enkele. 

  • Zoek professionele hulp: Een arts, behandelaar of pijnspecialist kan je helpen de oorzaken van je pijn te begrijpen en een behandelplan op te stellen. Dit kan medicatie, therapie of andere behandelingen omvatten. 
  • Leer ontspanningstechnieken: Technieken zoals diepe ademhaling, meditatie of yoga kunnen helpen je lichaam te ontspannen en pijn te verminderen. 
  • Blijf actief: Lichte oefeningen, zoals wandelen of zwemmen, kunnen helpen je spieren sterk te houden en pijn te verminderen. Het is wel belangrijk om dit te doen onder begeleiding van een professional. 
  • Let op je slaap: Een goede nachtrust is cruciaal. Probeer een regelmatige slaaproutine te ontwikkelen en maak je slaapkamer rustgevend en comfortabel. 
  • Eet gezond: Een gezond dieet kan helpen ontstekingen te verminderen en je algehele welzijn te verbeteren. 
  • Zoek steun: Praten met vrienden, familie of mensen die ook chronische pijn ervaren, kan emotionele steun bieden en nuttige tips opleveren. 

Welke factoren spelen vaak mee in de toename van pijn? 

Bij aanhoudende pijn spelen vaak veel factoren mee. Allerlei bio– (je lichaam), psycho– (je geest), sociale– (je omstandigheden) en spirituele– (o.a. zingeving, doelen in je leven) factoren kunnen meespelen waarom de pijn bij je blijft, meer of juist minder wordt.  

Naast de eerder genoemde redenen, spelen vaak ook persoonlijke en levensstijlfactoren een rol, zoals: 

  • Leeftijd: Naarmate je ouder wordt, kan je lichaam anders reageren op pijn. 
  • Activiteiten en hobby’s: Sommige activiteiten kunnen pijn verergeren, vooral als ze regelmatig terugkomen en daarbij te belastend zijn. 
  • Weer en klimaat: Voor sommige mensen kan koud of vochtig weer pijn erger maken. 
  • Woonomgeving: De woonomstandigheden waarin je leeft kunnen van invloed zijn op je pijn. 
  • Financiën: Of je je wel, niet, of minder zorgen maakt om je inkomsten en uitgaven (die vaak veranderen als je langdurig pijnklachten hebt) kan meespelen bij het in stand houden van je pijnklachten. 
  • Relatie: Een steunende, helpende en stimulerende levenspartner heeft een ander soort invloed op je pijnklachten dan een partner die je klachten ontkent, jou stimuleert om koste wat kost door te zetten of die je zelfs wil verlaten omdat je ‘altijd maar pijn hebt’.  
  • Overprikkeld brein: Bij aanhoudende pijnklachten heeft de pijn geen waarschuwingsfunctie meer. De pijn is dan een eigen leven gaan leiden. Ook word je pijnsysteem steeds gevoeliger: sensitisatie. 
  • Langdurig gebruik pijnstillers: Gek genoeg kan het langdurig gebruik van (sterke) pijnstillers je pijn ook verergeren. Dat komt onder andere omdat je lichaamseigen pijndempend systeem door de pijnstilling wordt ‘lamgelegd’. Ook worden pijnprikkels dan juist versterkt doorgegeven, in plaats van afgezwakt.  

Conclusie 

Chronische pijn kan een complexe en uitdagende ervaring zijn. Maar door de juiste stappen te ondernemen, kun je leren omgaan met de pijn en een vol en rijk leven leiden.  

Het is belangrijk om factoren in kaart te brengen die mogelijk bijdragen aan het in stand blijven van je pijnklachten –of die je pijn zelfs verergeren. Tegelijkertijd kun je actief op zoek te gaan naar hulp en manieren vinden om je pijn te beheersen. Dat is niet makkelijk –en soms zelfs complex-, maar helpt je bij het opnieuw grip krijgen op jouw aanhoudende pijnklachten. 

Onthoud dat je niet alleen bent en dat er altijd hulp en steun beschikbaar zijn. Door samen te werken met zorgverleners en je dierbaren, kun je strategieën vinden die voor jou werken en je helpen om met je pijn om te gaan.


Waar kun je meer lezen over pijntoename en hoe daar mee om te gaan? 
  • Lees meer over de bio-, psycho-, sociale en spirituele factoren die van invloed zijn op aanhoudende pijnklachten
  • Lees meer over sensitisatie – het alsmaar gevoeliger worden van je pijnsysteem.

Dit artikel is met aandacht samengesteld door de redactie van pijnstad.nl.

Laatste update:

Pijnstad