Waarom het juist bij chronische pijn belangrijk is om jezelf te blijven ontwikkelen
Chronische pijn is een langdurige aandoening die niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal en emotioneel belastend kan zijn. Het is dan ook heel belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen, ondanks de pijn. Zelfontwikkeling kan je helpen om beter met de pijn om te gaan en je leven weer of opnieuw in balans te brengen. Ook kan het je een gevoel van controle en voldoening geven. In dit artikelen bespreken we enkele belangrijke redenen waarom zelfontwikkeling zo belangrijk is bij chronische pijn.
Waarom is jezelf blijven ontwikkelen belangrijk?
Bij aanhoudende pijnklachten is het niet altijd makkelijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Het kost vaak veel energie om met de pijn om te gaan, waardoor er minder energie overblijft voor iets als ‘zelfontwikkeling’. Ook kunnen emoties als frustratie en verdriet je motivatie verminderen. En soms is er een gebrek aan begrip van anderen, wat je eenzaam kan laten voelen.
Ondanks deze uitdagingen is het ontzettend belangrijk om door te zetten. Zelfontwikkeling helpt je om beter met de pijn om te gaan, je leven weer betekenis te geven en je emotioneel sterker te maken. Hierdoor kun je de pijn beter hanteren en blijf je ondanks alles groeien als persoon.
1. Een goed zelfbeeld en zelfinzicht
Een goed zelfbeeld en zelfinzicht zijn belangrijk omdat ze je helpen te begrijpen wie je bent en hoe jij met je pijn omgaat. Wanneer je weet wat je sterke en zwakke punten zijn, kun je beter omgaan met de uitdagingen van chronische pijn. Bijvoorbeeld, als je weet dat je snel gestrest raakt, kun je leren om stressverlagende technieken toe te passen. Zelfinzicht helpt je ook om haalbare doelen te stellen die passen bij je mogelijkheden. Dit voorkomt dat je jezelf overbelast, wat de pijn kan verergeren.
2. Ontdekken van belangrijke waarden
Waarden zijn de dingen die jij echt belangrijk vindt in het leven. Door te ontdekken wat jouw waarden zijn, kun je keuzes maken die hierop aansluiten. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je meer tijd besteedt aan hobby’s die je plezier geven, of dat je meer aandacht besteedt aan relaties die je energie geven. Als je leeft volgens je waarden, voel je je vaak gelukkiger en meer voldaan, wat weer positief kan bijdragen aan het omgaan met je chronische pijn.
3. Levenskeuzes durven maken
Leven met chronische pijn kan betekenen dat je bepaalde onderdelen van je leven moet aanpassen. Het is belangrijk om keuzes te durven maken die aansluiten op je waarden en behoeften. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je kiest voor een andere baan of vrijwilligerswerk, of dat je in je bestaande werk meer rustmomenten inplant. Het maken van deze keuzes kan moeilijk zijn, maar het zorgt ervoor dat je leven beter aansluit bij wie je bent en wat je nodig hebt.
4. Kleine succesjes vieren
Bij zelfontwikkeling is het belangrijk om kleine succesjes te vieren. Dit geeft je motivatie en een gevoel van vooruitgang. Bijvoorbeeld, als je een dag hebt waarop je minder pijn ervaart door een nieuwe techniek die je hebt geleerd, sta hier dan bewust bij stil en geef jezelf een compliment. Deze momenten van succes helpen je om positief te blijven en door te gaan met je zelfontwikkeling.
5. Je partner en naasten blijven betrekken
Zelfontwikkeling is niet iets wat je alleen hoeft te doen. Het is belangrijk om je partner en naasten erbij te betrekken. Zij kunnen je steun en feedback geven. Praat openlijk over je doelen en uitdagingen, zodat zij begrijpen wat je doormaakt en hoe ze je kunnen helpen. Samen sta je sterker en kun je elkaar motiveren en ondersteunen.
Ook is het belangrijk omdat jij in de loop der tijd misschien andere keuzes gaat maken in je ontwikkeling en op basis van de dingen die je, bijvoorbeeld tijdens behandelingen, leert. Door je partner en naasten daarin mee te nemen en uitleg te geven bij je keuzes, blijf je dichtbij elkaar en ontstaat er geen ‘ruis’ of verwarring.
Tips voor bespreekpunten met je huisarts, behandelaar of specialist rondom zelfontwikkeling
- Behoefte aan psychologische ondersteuning: bespreek met je huisarts, behandelaar of specialist de mogelijkheid van psychologische ondersteuning. Een psycholoog kan je helpen bij het ontwikkelen van jezelf, een beter zelfbeeld en zelfinzicht.
- Hulp bij het ontdekken van waarden: vraag je arts om hulp bij het vinden van een coach of therapeut die je kan helpen je waarden te ontdekken en hiernaar te handelen. Dit kan bijvoorbeeld een maatschappelijk werker zijn of een gespecialiseerde (pijn)coach.
- Advies over pijnmanagement technieken: bespreek welke pijnmanagement technieken je kunt leren om je dagelijks leven beter te kunnen invullen. Dit kan bijvoorbeeld mindfulness, meditatie of ademhalingstechnieken zijn. Dat kan weer de nodige ruimte geven om aan jezelf te kunnen werken.
- Behoefte aan sociale steun: vraag advies over hoe je je partner en naasten het beste kunt betrekken bij jouw zelfontwikkelingsproces. Dit kan bijvoorbeeld via gezinstherapie of door deel te nemen aan een ondersteuningsgroep voor mensen met chronische pijn.
Conclusie
Zelfontwikkeling is ontzettend belangrijk voor mensen met chronische pijn. Het helpt je om een beter zelfbeeld en zelfinzicht te krijgen, belangrijke waarden te ontdekken en hiernaar te handelen, levenskeuzes te maken die bij je passen, kleine successen te vieren en je naasten te betrekken bij je proces. Door deze onderdelen te omarmen, kun je een positiever en waardevoller leven leiden ondanks de uitdagingen van chronische pijn. Vergeet niet om met je huisarts of specialist te bespreken welke stappen je kunt nemen om je zelfontwikkeling te ondersteunen.
Waar kun je meer lezen over zelfontwikkeling en chronische pijn?
- Hoe kan de manier waarop je naar jezelf kijkt je chronische pijn beïnvloeden
- Welke behandelvormen zijn er om jezelf mentaal gezond te houden
- In verbinding blijven met jezelf en anderen als je chronische pijn hebt
- Levenslessen van chronische pijn
Dit artikel is met aandacht samengesteld door de redactie van pijnstad.nl.
Laatste update: